Παρουσίαση 8ου Φεστιβάλ Άνδρου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

«Ενας μονόλογος, ένα ρεφρέν, η κίνηση των σωμάτων…» η Εφη Φαλίδα γράφει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022) για το Φεστιβάλ Άνδρου, ευχαριστούμε θερμά. www.tanea.gr

TaNea22-07-2022

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου ξεκινά το φετινό πρόγραμμά του στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας στις 31 Ιουλίου (με διάρκεια έως τις 24 Αυγούστου), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παντελή Βούλγαρη. «Με τόσες στενοχώριες και τόσα δεινά ολόγυρα, ίσως η δίψα για τη συγκίνηση, το κέφι, την ευφορία και τον πολύτιμο στοχασμό που προσφέρει η καλλιτεχνική δημιουργία να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σε τέτοιους καιρούς οι ανάσες πολιτισμού είναι πιο αναγκαίες», γράφει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης.
Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό παραγωγών, φιλοξενώντας συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις τοπικών φορέων, καλλιτέχνες και σχήματα όπως η Τάνια Τσανακλίδου (η πρώτη συναυλία στις 6/8), ο Αρης Μπινιάρης (σκηνοθεσία στον «Προμηθέα δεσμώτη» με τους Γιάννη Στάνκογλου, Αλέκο Συσσοβίτη, Ιωάννη Παπαζήση), ο Αργύρης Πανταζάρας και η Σίσσυ Τουμάση («This is not Romeo and Juliet»), ο Γιάννης Κότσιρας, η Αργυρώ Χιώτη, ο Σίμος Κακάλας, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Μανώλης Δούνιας, η Αθηνά Μαξίμου, η Μυρτώ Αλικάκη (οι τέσσερις τελευταίοι στη «Μήδεια»), η Γιώτα Νέγκα, ο Αναστάσης Ροϊλός, η Μάρθα Φριντζήλα, η Αυστραλή σκηνοθέτρια Wendy Beckett, η ορχήστρα «Βασίλης Τσιτσάνης», η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος». Η πρεμιέρα δίνεται με τη συναυλία «Νύχτα Μαγικιά – ταξίδι στους δρόμους του ελληνικού τραγουδιού» από τον Μουσικό Σύλλογο Ανδρου (ΜΟΥΣΑ), όπου συμμετέχουν η Μεικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και το Μουσικό Σύνολο «Ενωδεία».

Το φετινό 8° Φεστιβάλ Ανδρου συμπληρώνει η επετειακή έκδοση με το χρονικό της δημιουργίας του Ανοιχτού Θεάτρου (εμπνευστής και χρηματοδότης του είναι ο Ανδριώτης Αλκιβιάδης Τάττος) στη Χώρα, όπου φιλοξενούνται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Το θέατρο έχει χτιστεί σε πλαγιά με φυσική κλίση, προστατευμένη από τον άνεμο και με πανοραμική θέα προς τον Νότο. «Ενα θέατρο που θα φαίνεται ότι βρίσκεται εκεί από πάντα», σύμφωνα με το σκεπτικό των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου, οι οποίοι υλοποίησαν την πρόταση – από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο της Ανδρου. Η κατασκευή του έγινε από ντόπια πέτρα, όπως οι ανδριώτικες ξερολιθιές, έτσι ώστε να εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Η φύτευση του περιβάλλοντος χώρου δημιουργεί ένα φυσικό τοπίο, το οποίο συντηρείται με ιδιωτική πρωτοβουλία. «Χαίρομαι που υποδεχόμαστε στην Ανδρο, με σεβασμό, όσους αγωνιούν και μοχθούν για την τέχνη, ταξιδεύοντας με μια βαλίτσα στο χέρι, από λιμάνι σε λιμάνι, από τρένο σε τρένο, από ΚΤΕΛ σε ΚΤΕΛ. Κάθε χρόνο στην τελική φάση… τα βράδια κάθομαι ψηλά στις κερκίδες και σκέφτομαι πως ο χώρος από μόνος του, ακόμα και άδειος, είναι πράξη πολιτισμού. Χάρη σε αυτό το απόκτημα του νησιού έχουν έρθει ευχαρίστως τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά σχήματα, στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί τόσοι σπουδαίοι από όλες τις μορφές της τέχνης. Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε να θυμόμαστε στιγμές όπου ένας μονόλογος, ένα ρεφρέν, η κίνηση των σωμάτων στον υποβλητικό φωτισμό των προβολέων και του φεγγαριού υπέγραψαν όμορφες εντυπώσεις και δυνατές συγκινήσεις», γράφει ο Παντελής Βούλγαρης.
Εφη Φαλίδα